26 juni 2010 vierden wij ons 20 jarig bestaan met een tuinfeest.
Klik op de fototjes links om een impressie van deze avond te bekijken...

de zorgOp de wachtlijst

Wanneer je geïnteresseerd bent om in het Centraal Wonen complex op de Niek engelschmanstraat te wonen, schrijf je dan nu in.

Klik op de inschrijf button voor meer informatie.
Schrijf je in

De Geschiedenis van het pand

Het Begin

Het pand op de Niek Engelschmanstraat in Leiden is ontworpen door de architect Theo Bosch (1940-1994). Theo Bosch werd gezien als een belangrijke vernieuwer van de naoorlogse Nederlandse volkshuisvesting.

Licht en ruimte waren bij hem belangrijke begrippen en het menselijk welzijn stond centraal in de door hem ontworpen gebouwen.

Samen met woningbouwvereniging "de Sleutels" en de architect zaten de toekomstige bewoners in verschillende overlegorganen. Na een aantal afgewezen locaties werd de hoek kooilaan-herensingel de plek waar het pand gebouwd mocht worden. Er is veel beknibbeld op het oorspronkelijke plan. In het oorspronkelijke plan zat er nog een huis dicht tegen het pand aan en was de oppervakte groter. Bovendien zou de gallerij op de eerste etage voor een groot deel overkapt zijn. Door financiele en andere overwegingen zijn er een aantal drastische wijzigingen in het ontwerp geweest.

Voor de bouw is er gekozen voor een leerlingenbouwproject. Onder begeleiding werkte leerling bouvakkers aan het pand. Het pand is rond 1990 gebouwd.

Het Centraal Wonen Complex op de Niek Engelschmanstraat is een kleinschalig project. Er zijn veertien woningen waarvan er maar een aantal geschikt zijn voor mensen die in een (klein) gezinsverband leven. Elke huis heeft zijn eigen voorzieningen zoals badkamer, toilet en keuken.
Daarnaast hebben de bewoners een gezamelijk opslagruimte, 2 algemene ruimten en een gezamelijke tuin. Voor de gezamelijke ruimten heeft elk huis een aantal vierkante meter moeten inleveren wat heeft geresulteerd in weinig tot geen kastruimte in de panden.